Feed on
Posts
Comments

Skutečně nevšední statistiku a hru s čísly vytvořil Jirka Mejzlík na webu TJ Spartak Vlašim.

V jeho článku padla také zmínka o členu našeho klubu, panu Františku Šulcovi. My v klubu ho velmi dobře známe a pro ostatní malé seznámení a mé vzpomínky spojené s jeho osobou.

Když jsem v roce 1984 (ve svých 31 letech) začal hrát šachy a poprvé přišel do dobrovického klubu, svoji první volnou partii s Františkem (tehdy již v důchodu) jsem vyhrál. Ovšem, v několika dalších jsem pak už dostal nařezáno. Netušil jsem tehdy, že to byl oblíbený klubový vtip a později jsme mnohokráte stavěli nové příchozí na zkoušku proti Františkovi. Byl a stále ještě je hráč, kterému vyhovuje rychlá hra.

S Františkem je také spojena již nesmrtelná klubová hláška: „Jiný by to už dávno vzdal, to jen vy pane ??? to furt taháte!“ Dnes již místo ??? doplňujeme jméno právě „postižené“ osoby. Tehdy, je to už trochu déle a tak nevím přesně v kterém roce, se hrála partie klubového přeboru. Na jedné straně František, na druhé straně ?? (mnozí víme a pro ostatní není jméno důležité). František má již něco materiálu více a tak jeho pozornost ochabla a po zjištění, že situace se náhle změnila, zazněla do auditoria hrací místnosti, již výše uvedená věta. Tehdy to nevyznělo tak vtipně, jak nám to připadá dnes, kdy to neustále omíláme dokola, při zdůvodnění, proč to vlastně ještě tahám. Vždyť, na vzdání partie je vždycky dost času!
Mnohdy jsem také od něj slyšel starou šachovou pravdu: „Nejtěžší je vyhrát vyhranou partii!“

Fyzickou vitalitu dokládá jeho každonedělní putování za šachem. František bydlí v Kosořicích, 4 km od Dobrovice. V podzimu a z jara jezdí na kole. Jakmile napadne sníh, chodí pěšky. Na nabídku odvozu často odpovídá: „Nejsem tak mladý, abych se mohl nechat vozit!“

František Šulc se narodil 20.11.1916 a prožil své mládí v Kosořicích. Šachy začal hrát asi ve 12 letech. Nejprve se jen díval a později ho starší bratr zasvětil do tajů hry. V roce 1942 začal hrát v Luštěnicích, od r. 1945 v Rožátově a od roku 1949 v AZNP (zřejmě nynější TJ Autoškoda Mladá Boleslav). V roce 1950 odešel do armády a šachy začal hrát až v r. 1964 v ÚDA Praha. S odchodem do důchodu se vrátil v roce 1974 do Kosořic a šachy začal opět hrát v r. 1983 v Dobrovici. Je ve svých 93 letech stále aktivním členem Šachklubu města Dobrovice.

Časy, kdy byl v Dobrovici jedničkou jsou sice zřejmě v nenávratnu. Ale svým neutuchajícím zájmem o šachy, fyzickou a duševní vitalitou je stálým vzorem pro mnohé členy našeho klubu.

František Šulc při zahájení partie 1. kola přeboru klubu 25. dubna 2010.

Petr Novotný

One Response to “Elo, statistika, věk a František Šulc”

  1. dermicosvive.cz napsal:

    Píšeš o opravdu zajímavých věcech. Zajímavé.

Leave a Reply