Feed on
Posts
Comments


V sobotu 2. března 2013 pořádáme 8. Dobrovický rapid – Tereos TTD open. 4. turnaj serie Grand Prix České republiky v rapid šachu jednotlivců.

Vítězem IM Zoltan Hajnal

Turnajové výsledky


Slunečné počasí přivítalo rekordních 154 účastníků 8. Dobrovického rapidu. Prezentace se povedla udělat jen s malým zpožděním a tak jsme mohli turnaj zahájit jen s „akademickou čtvrthodinkou“.

Úvodní slovo pronesla starostka města Dobrovice RNDr. Jana Bímová. Po slavnostním zahájení se už plně můžeme věnovat turnaji samotnému. Ve startovním poli nechybí vedoucí hráč průběžného pořadí serie Grand Prix FM Jiří Kočiščák. K favoritům turnaje je však třeba zařadit další hráče, GM Miloš Jirovský, IM Vojta Plát (dojnásobný vítěz z předchozích ročníků). Nechybí ani další dvojnásobný vítěz turnaje IM Josef Přibyl.

Turnaj, který je součástí 6. ročníku Grand Prix ČR v rapid šachu jednotlivců se hraje švýcarským systémem na 9. kol tempem 2 x 20 minut na partii.

9.55 – 1. kolo je rozehráno. Bez překvapivých výsledků. V tak početném startovním poli nelze ani očekávat něco jiného. Zřejmě bude chvíli trvat, než proti soubě zasednou borci srovnatelné úrovně.

10.43 – 2. kolo zahájeno. Zatím vše běží, jak má. Venku svítí po tolika zamračených dnech nádherně sluníčko (ani si nevzpomínám, kdy jsem ho viděl naposled). Tak snad něco z té sluneční pohody se přenese i do sálu naší stařičké sokolovny.

11.32 – 3. kolo zahájeno. No, občas již mám trochu čas a tak krátkou obhlídkou sálu zjišťuji, že ne všichni šachisté znají pravidla. Malý test. Kdy je podle pravidel dokončen tah? V rapid partii kontrolní tah není, o to by odpověď měla být lehčí. Až v pozdějším průběhu turnaje, jsem zjistil, že si z této neznalosti (zejména své) chtěl udělat jistý hráč malou „živnost“, nebo že by to byla nějaká duševní porucha? No, v každém případě s tím u nás neuspěl.

12.24 – 4. kolo zahájeno. Startovní pole se nám již trochu vytřídilo a tak začíná jít do tuhého. Po 4. kole je v čele šestice hráčů s plným bodovým ziskem. Těžko se mě odhaduje, kdo dnes zvítězí. Skvěle si vede IM Josef Přibyl. Již dvakrát v Dobrovici zvítězil a jistě by to rád zopakoval i do třetice. Nebo to bude pohodově vypadjící GM Miloš Jirovský, nasazená jednička turnaje?

GM Jirovský Miloš – FM Gregor Jiří 1 – 0

13.12 – 5. kolo zahájeno. Na jedničce souboj bratrů Jirovských končí po pár tazích smírem. Vojta Plát prohrává s Pavlem Mudrou. Závěr této partie jsem sledoval. IM Vojtěch Plát má výrazně menší spotřebu času. Bohužel ale k jeho škodě i výrazně horší pozici. (No muselo to tak být, když jsem to poznal i já coby posunovač figurek.) Vojta zkouší vše možné, ba i nemožné k zastavení postupu volného pěšce. Jeho pozice je již neudržitelná, ale několik málo zbývajících vteřin na hodinách Pavla Mudry ještě dává malou naději. Figurky poletují po šachovnici mnohem rychleji, než mé myšlenky v mém, již mírně opotřebovaném mozku. Pavel Mudra nakonec dokáže Vojtu zmatit. Na hodinách mu svítí poslední 2 vteřiny. První nečekaný výsledek je zde. Zatím beze ztráty IM Zoltán Hajnal a FM Jiří Kočiščák.

14.02 – 6. kolo zahájeno. Už se bojuje na maximum. Na 1. šachovnici se hraje rozhodující partie turnaje. FM Jiří Kočiščák – IM Zoltan Hajnal. Jiřímu se nedaří a zapisuje si nulu. Po 6. kole se tak v čele průběžného pořadí osamostanil IM Zoltán Hajnal s plným ziskem 6 bodů.

14.48 – 7. kolo zahájeno.

První prkno končí rychlým smírem. Průběžné pořadí se tak více srovnalo. IM Zoltán Hajnal s půl bodem více a za ním čtveřice šestibodových.

15.37 – zahájeno 8. kolo. První tři šachovnice končí smírem. Na 4. vítězí GM Miloš Jirovský a tak se čelo tabulky ještě více vyrovnalo. Půlku navrch má IM Zoltan Hajnal a za ním je seřazena šestice se ziskem 6,5 bodu.

16.30 – zahájeno poslední 9. kolo. Na první šachovnici smír ještě dříve, než si někteří opozdilci stačili zasednout. Jinak se většinou bojovalo urputně do vyčerpání všech možností. Palma vítězství tak patří IM Zoltanu Hajnalovi z Maďarska.

zleva FM Jiří Kočiščák, uprostřed IM Zoltan Hajnal a vpravo GM Miloš Jirovský.

17.20 – Závěr turnaje. Tak to největší fó pá turnaje jsem si nechal na závěr a jak jinak, autorem jsem byl já. Při předávání cen jsem zjistil, že se mě někam zatoulala obálka se zaslouženou odměnou pro nejlepší ženu turnaje. No snad si toho nikdo moc nevšiml a WFM Hana Kubíková mě to promine a jistě přijme moji omluvu. Však jsem to hned napravil. Cenový fond je rozdán, losované ceny také a já si mohu konečně dát pivo z Českého ráje. Sál máme uklizen a naše myšlenky se pomalu přesouvají k dalšímu šachovému dění v Dobrovici. Brzo bude neděle a v pralesní lize hrajeme doma o 2. zřejmě postupové místo mezi týmy Šachklub města Dobrovice E a DDM Nymburk C.


Pořadatelé děkují všem zúčastněným a přejí šťastnou cestu do svých domovů.

Grand Prix ČR

pár fotek je v galerii.

Petr Novotný

Leave a Reply